Ilmalämpöpumppu tuo selvää säästöä lämmityskustannuksissa

Usein kysyttyä ilmalämpöpumpuista

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu käyttää hyväkseen ulkoilman sisältämää lämpöenergiaa ja muuttaa sen edulliseksi ja miellyttäväksi lämmöksi tai viileydeksi, riippuen siitä halutaanko tilaa lämmittää vai jäähdyttää. 

Miksi vaihtaa ilmalämpöpumppuun?

Ilmalämpöpumpun avulla saat kotiisi tasaisen lämmön talveksi ja miellyttävän viileyden kesäksi. Lisäksi sen avulla saat selvää säästöä kun vertaat kustannuksia muihin lämmitysmuotoihin. Laske Panasonicin sivuilla olevalla laskurilla kuinka paljon säästöjä saat vaihtamalla ilmalämpöpumppuun.

Kuinka paljon säästöjä ilmalämpöpumpulla voi saada?

Sähkö- ja öljylämmitteisissä kodeissa lämmityskulut tippuvat 20–30 %. Vuositason säästö on satoja euroja ja laitteen elinkaaren aikana säästöä kertyy tuhansia euroja. VTT:n tutkimuksen mukaan pientalojen ja rivitalojen tulevaisuuden ainoa taloudellinen ja järkevä lämmitysmuoto niin ilmaston kuin ekologisuudenkin kannalta on suora sähkölämmitys täydennettynä ilmalämpöpumpulla (tutustu tutkimukseen).

Milloin on paras aika asennuttaa ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppuja asennetaan sääolosuhteet huomioiden läpi vuoden. Kiireisin kausi on aina keväällä ja kesällä, joten on hyvä varautua ennakkoon ja sopia asennus hyvissä ajoin. Varaa meiltä asennus: pasi.laakso@dalhfors.fi, 044 556 4523.

Minkälaiseen kohteeseen ilmalämpöpumppu soveltuu?

Ilmalämpöpumppu sopii mihin tahansa uuteen tai vanhaan asuntoon, kiinteistöön tai mökkiin, mikäli ulkoyksikön asennukselle löytyy sopiva paikka. Se ei sovellu parvekkeettomaan kerrostaloasuntoon, koska kerrostaloissa ainoa asennuspaikka ulkoyksikölle on parveke. Muista, että ilmalämpöpumpun rinnalla on hyvä olla myös vaihtoehtoinen lämmönlähde.

Miten ilmalämpöpumppu on hyvä sijoittaa?

Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa niin, että ilmavirta pääsee leviämään mahdollisimman esteettömästi asunnon sisällä. Sisätiloissa sijoittamisessa tulee ottaa huomioon takan sijainti. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan talon ulkopuolelle sisäyksikön läheisyyteen. Ulkoyksikön voi asentaa joko seinätelineellä tai maatelineellä.

Onko ilmalämpöpumppu ympäristöystävällinen valinta?

Kyllä. Yli kolmannes keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy asumisesta ja erityisesti juuri kodin lämmittämisestä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen valinta, sillä se hyödyntää auringon tuottamaa lämpöenergiaa suoraan ulkoilmasta. Pienennät asumisesi hiilijalanjälkeä, kun lämmität asuntoasi ilmalämpöpumpulla.

Onko ilmalämpöpumpulla viilentäminen kallista?

Viilentäminen on huomattavasti edullisempaa kuin lämmittäminen, koska viilennettäessä ilman lämpötilaa lasketaan vain muutama lämpöaste. Viilentäminen on tehokkainta, jos ilmalämpöpumppu on koko ajan päällä ja pyyntilämpötila on sopiva, esim. +24 °C.

Kuinka nopeasti laite maksaa itsensä takaisin?

Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna kotitalousvähennyksen jälkeen on n. 1 600–3 000 €. Investointi maksaa itsensä 3–6 vuoden aikajänteellä takaisin öljy- ja sähkölämmitteisissä kohteissa. Sähkölaskussasi säästät vuosittain useita satoja euroja, sillä 48-50% sähkölaskusta syntyy lämmityksestä.

Auttaako ilmalämpöpumppu ilmanlaadun parantamisessa?

Ilmalämpöpumppu parantaa asumismukavuuttasi ympäri vuoden, koska se puhdistaa ilmaa tehokkaasti. Sisäilman puhdistuessa myös siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet vähenevät. Panasonicin Nanoe™X -järjestelmä hyödyntää atomisoituja, elektrostaattisia vesipartikkeleja parantaakseen sisäilman laatua. Siten se ehkäisee sisäilman epäpuhtauksia, kuten tiettyjä bakteereja, siitepölyjä, viruksia, allergeeneja ja homeita.

Myös sisäilman kosteudenpoistoon ilmalämpöpumppu on tehokas apuri. Ilmankosteuden väheneminen sisäilmassa saa lämpötilan tuntumaan heti huomattavasti viileämmältä, vaikka itse ilman lämpötila ei laskisikaan. 

Scroll to Top